Welkom op de archiefpagina's van E-zine Nieuwe Maan!
Nieuwe Maan publiceert wekelijks een artikel over hekserij, alternatieve geneeswijzen en de maan.
Oude artikelen worden op onderwerp gesorteerd en op de archiefpagina's geplaatst.
Hier vind je alle artikelen over heksen en hekserij.

12.1.06

Het dilemma van het offeren

Het woord wordt al snel geassocieerd met doden. In het woordenboek staat geschreven: “iets kostbaars aan een godheid opdragen door het te doden of te verbranden.
Als paganist, heiden of heks stuit dit al snel tegen de borst. De meeste onder ons zullen van mening zijn dat het offeren van iets dat door moeder aarde tot leven is gebracht een belediging is voor de goden en godinnen. Daarbij lezen we in the Charge of the Goddess: “Nor do I demand aught of sacrifice, for behold, I am the mother of all things and my love is poured out upon the world”.
Maar om het hier bij te laten is wat kort door de bocht.
Al verafschuwen we bloedvergieten, het is wel degelijk een deel van de goden en godinnen die geëerd worden. Lugh is daar een sprekend voorbeeld van. Hij offert zichzelf om de mensheid van voedsel te voorzien en het voorbestaan te garanderen.
En hiermee komen we direct tot de kern : Offeren is een zaak van vrijwilligheid, het wordt niet geëist. Iets willen doen om te eren of om te bekrachtigen. In deze optiek lijkt het me duidelijk dat het offeren van een dier hier niet passend is; het dier laat immers niet het leven uit vrije wil. Maar het vrijwillig offeren van een eigen druppel bloed kan dan heel speciaal zijn. Bloed is de meest persoonlijke representatie van ons zelf. Het bevat ons verleden, heden en de toekomst. Het houd ons warm, vervoerd voedsel en zuurstof naar onze cellen en zonder bloed gaan we dood. Het is de meest magische en spirituele substantie welke als geen ander onze woorden en daden kan bekrachtigen.

Maar offeren moet vooral op een breder vlak bekeken worden; het gaat niet alleen over bloedvergieten. Het is vooral de tijd, de aandacht, de concentratie en het toeleggen van jezelf om een band te scheppen met het al. Door een keuze te maken tussen een avondje op de bank voor je favoriete TV programma’s of een viering in het volle maanlicht is al een offer op zich. De tijd die je steekt in het verzamelen van attributen voor je ritueel. De rust die je neemt om te mediteren op de energie van een bepaalde god(in). Het kaarsje wat je brandt voor een bepaald doel. Een offer staat gelijk aan het tonen van respect. Dat wat je doet voor wat je lief hebt. En met respect voor het leven, de cyclus en moeder aarde heb je respect voor jezelf.

In het oosten is offeren een dagelijkse bezigheid. Elk offer heeft een speciale betekenis. Offeren wordt gezien als een oefening om materialisme tegen te gaan. Het offeren van voedsel, bloemen , wierook, water, licht en muziek hebben allen te maken met de traditie hoe een belangrijke gast ontvangen zou moeten worden. Het offeren van bloemen symboliseert gulheid, water: reiniging, wierook: discipline, licht: geduld, parfum: doorzettingsvermogen, voedsel: voeding voor de geest en muziek: wijsheid.

1 Reakties:

Blogger pg5jdv06bqjp schreef...

Are you stuck in a job that is leading you on the path to no where?
We can help you obtain a College Degree with classes, books, and exams
Get a Genuine College Degree in 2 Weeks!
Well now you can get them!

Call this number now 24 hours a day 7 days a week (413) 208-3069

Get these Degrees NOW!!!

BA, BSc, MA, MSc, MBA, PHD,

Within 2 weeks!
No Study Required!
100% Verifiable

Call this number now 24 hours a day 7 days a week (413) 208-3069

These are real, genuine, They are verifiable and student records and
transcripts are also available. This little known secret has been
kept quiet for years. The opportunity exists due to a legal loophole
allowing some established colleges to award degrees at their discretion.


With all of the attention that this news has been generating, I wouldn't
be surprised to see this loophole closed very soon

Get yours now, you will thank me later
Call this number now (413) 208-3069
We accept calls 24 hours a day 7 days a week.

1:48 a.m.

 

Een reactie plaatsen

<< Terug

Powered by Blogger