Welkom op de archiefpagina's van E-zine Nieuwe Maan!
Nieuwe Maan publiceert wekelijks een artikel over hekserij, alternatieve geneeswijzen en de maan.
Oude artikelen worden op onderwerp gesorteerd en op de archiefpagina's geplaatst.
Hier vind je alle artikelen over heksen en hekserij.

12.10.04

Abracadabra!

Wie heeft het als kind niet gezegd? Verkleed als tovenaar, heks of goochelaar gaven we hiermee onze kunsten kracht. Ook ouderen gebruiken het woord, maar dan in de zin van “onbegrijpelijk”. Maar waar komt dit woord eigenlijk vandaan?

Image hosted by Photobucket.comHet woord dook voor het eerst op in de 2de eeuw na Christus in de “Medicina Praecepta” van de beroemde Gnostische geneesheer Quintus Serenus Sammonicus, hofarts van de Romeinse keizer Caracalla. Er wordt wel beweerd dat ook hij de formule weer uit een manuscript had die nog veel ouder zou zijn.

Hij schreef de magische formule voor om koorts te verminderen. Het woord werd daartoe op een stuk perkament geschreven in de vorm van een gelijkzijdige driehoek, met de punt naar beneden. Het geheel werd het in de vorm van een kruis gevouwen en aan een linnen draad om de nek gedragen. Na negen dagen, vóór zonsopgang, diende de amulet over de schouder gegooid te worden in een rivier die oostwaarts stroomt. De theorie was dat de afnemende letters een trechter symboliseren waardoor de energie van de ziekte zijn grip op de patiënt zou verliezen en uit het lichaam kon vloeien.
Er bestaan twee varianten waarop de letters werden gearrangeerd:

A B R A C A D A B R A
B R A C A D A B R
R A C A D A B
A C A D A
C A D
A


In deze variant is het woord langs alle zijden te lezen en vormt het geheel een gelijkzijdige driehoek. In elke regel vallen de eerste en laatste letter weg. In de tweede variant valt alleen de laatste letter weg bij elke regel.


A B R A C A D A B R A
A B R A C A D A B R
A B R A C A D A B
A B R A C A D A
A B R A C A D
A B R A C A
A B R A C
A B R A
A B R
A B
A

De elf rijen zouden verwijzen naar de goddelijke wet. De A is een oerklank en werd beschouwd als de adem van god. Door de letters die in elke regel wegvallen en de overblijvende letter A wordt de wet van god op aarde overgedragen.

Er bestaan meerdere verwijzingen wat betreft de oorsprong van het woord. Het Arabische Abra Ka dabra betekent “vernietiging”. Het Armeense woord Abhaddakedhabhra betekent zoveel als “verdwijn”.
Er wordt ook wel gezegd dat het woord zijn oorsprong heeft in de Kabbala. Meerdere Hebreeuwse woorden tonen gelijkenis. Er wordt verwezen naar een formule waarbij het woord Shabriri, de demon van blindheid, verminderd wordt op de zelfde manier om blindheid te genezen. Deze theorie wordt in twijfel getrokken omdat de techniek van verminderen al heel oud is en dat Abracadabra gewoon een naam voor een onbekende demon zou zijn.

De meest waarschijnlijke theorie is dat het woord afstamt van het Griekse Abrasadabra, gebaseerd op het woord Abrasax, waarbij de Griekse “s” werd verward met de “c” en als “k” werd uitgesproken. Dit lijkt aannemelijk daar de Griekse versie van Abraxas Abrasax is.
Abraxas was een magische god in de oudheid, waarvan wordt gezegd dat ook zijn naam magische krachten bezit. In de Griekse numerologie levert dit woord het getal 365 op.
( a= 1,+ b= 2,+ r= 100,+ a= 1, + x= 60,+ a= 1,+ s= 200 = 365 ) Dit symboliseerde de goddelijke zonnecyclus in een jaar en zo werd hij gezien als de Heer van de tijd.

Abraxas werd afgebeeld als een mensenlichaam met een kop van een haan. In de ene arm had hij een zweep, in de andere een schild. Zijn benen werden afgebeeld als slangen. De godheid werd weer populair nadat Carl Jung hem centraal stelde in zijn Gnostische werk ”The Seven Sermons to the Dead”.

De amulet is in de middeleeuwen heel populair geweest. Vooral tijdens de pestplaag (1665) werd ze massaal gedragen om infectie tegen te gaan. De amulet zou ook geluk brengen en beschermen tegen het boze oog.

Volgens Aleister Crowley is Abrahadabra de juiste schrijfwijze. Numerologisch zou het dan overeen komen met Boleskine, zijn kasteel en AIWASS, zijn Guardian Angel.

1 Reakties:

Blogger Paula schreef...

Wat doet men toch ingewikkeld over het woord abracadabra.
Het komt uit het Aramees: ABRA KE DABRA. Dat is een dialect van het Hebreeuws.
Het betekent heel simpel:
"ik schep, zoals ik spreek"
Abra = ik zal scheppen/creëren
Ke = zoals
Dabra = ik spreek

De mystiek ligt dus in de taal. Wat je zegt zal worden. Soort toverspreuk dus.

7:29 p.m.

 

Een reactie plaatsen

<< Terug

Powered by Blogger