Welkom op de archiefpagina's van E-zine Nieuwe Maan!
Nieuwe Maan publiceert wekelijks een artikel over hekserij, alternatieve geneeswijzen en de maan.
Oude artikelen worden op onderwerp gesorteerd en op de archiefpagina's geplaatst.
Hier vind je alle artikelen over heksen en hekserij.

16.9.05

De passie van Freya

In de Noorse mythologie is Freya de godin van de liefde, magie, vruchtbaarheid en dood.
Haar naam betekent Dame, wat aangeeft dat zij een belangrijke en gerespecteerde godin is. Mede door haar schoonheid is zij het symbool van sensualiteit. Vrijdag is de dag van de week waarna zij is vernoemd.
Ze leefde in Asgard, het land van de Noorse natuur en vruchtbaarheidsgoden, de Vanir genoemd. Ze was de dochter van Njord, god van wind zee en vuur, en zuster van Freyr, god van zon, regen en rijke oogsten. Van haar moeder is niets bekend. De Vanir hadden oorlog met de Aesir, maar door haar huwelijk met Od (waarschijnlijk een aspect van Odin) werd ze deel van de Aesir. Samen hadden ze twee prachtige dochters Hnossa (Juweel) en Gersemi.
Freya was de koningin van de krijgsters. Als leidster van de Valkyries, een corps van maagden, trok zij vaak ten strijde samen met Odin.
Ze wordt vaak verward met Frigg, die ook samen met Odin ten strijde trok. Het is aannemelijk dat Freya en Frigg verschillende aspecten van de zelfde godheid vertegenwoordigen.

De godin was een opvallende verschijning. Haar meest geliefde attribuut was haar halsketting van goud en amber, de Brisingamen. Deze ketting was gemaakt door de dwergen die het alleen aan haar wilde geven als zij met hen het bed deelde. Freya, die altijd haar liefde vrijelijk deelde, vond het geen probleem. Waarom zou zij haar passie niet ruilen voor iets wat met passie was gemaakt? Odin was er minder blij mee en liet haar voor straf oorlog voeren in de midgard, de mensenwereld. Ze hadden de afspraak dat de helft van de gevallenen de hare waren en dat zij de eerste keuze had. De gevangenen van Odin gingen naar het Valhalla. Freya koos voor hen die een geliefde hadden op aarde, zodat deze in haar paleis Sessrumnir (huis van vele stoelen) op Folkvang (veld van het volk) weer herenigd konden worden. Hier ontving zij ook de vele minaars die ze had uit het godenrijk. Omdat ze erg van muziek hield waren er altijd liefdesliedjes te horen. Daarnaast was ze gek op de lente, bloemen en elven.Image hosted by Photobucket.com


Freya bezat een mantel van veren welke haar onzichtbaar maakte voor de vijand.
De mantel zorgde er voor dat zij kon vliegen tussen de werelden. Daarnaast had zij kennis van Seidr, de magische kunst van trance en gedaanteverwisseling.
Haar strijdwagen werd voortgetrokken door twee katten, maar ze reed ook wel op een zwijn met gouden stekels of een witte merrie. De dieren staan symbool voor de eigenschappen van de godin. De katten staan voor haar schoonheid, sensuele geaardheid en het huiselijke leven. Het zwijn (Hildisvini), voor haar sluwheid en durf. Van origine haar menselijke minnaar Ottar, maar om hem toch bij haar te hebben in de godenwereld veranderde zij hem in een everzwijn.
De merrie staat symbool voor de nacht, ontembare seksualiteit en gevaarlijke magische krachten. Er wordt aangenomen dat dit de oorsprong is van het woord nachtmerrie.

Op een dag trok haar echtgenoot, die ook zo’n vrijgevochten type was, de wijde wereld in en Freya was ontroostbaar. Zij weende tranen van goud en amber. Onder verschillende namen ging zij op zoek naar hem. Als Mardol (de schoonheid van het licht op het water), Sow (zij die zaait), of Gefn (genereus), maar altijd als maîtresse, de ware aard van haar naam.
Als godin van de vruchtbaarheid der aarde, zette door haar vertrek de herfst in. De droeg aarde een wit kleed van rouw. Toen zij Od eindelijk vond onder een laurierboom in het zuiden wist Od dat hij niet verder hoefde te zoeken naar een beter ideaal. Samen gingen zij terug naar het noorden en met hen zette de lente weer in.

In de Noorse religies is Freya de aangewezen godin om een beroep op te doen als je liefde wil (her)vinden. Daarnaast is zij een voorbeeld van passie.
Om je weer bewust te worden van jouw passies in je leven kun je op een vrijdag middels meditatie contact zoeken met haar. Denk aan de aspecten in je leven waarvoor je dankbaar bent en wat je diep van binnen raakt waardoor je optimaal van het leven kan genieten. Zoek inspiratie en geniet van bloemen, muziek en de liefde. Beseffen dat elk moment een gift is van het zijn. Weten dat je kan zijn hoe je wilt zijn.

3 Reakties:

Blogger Roberto Iza Valdes schreef...

Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

3:18 p.m.

 
Anonymous Anoniem schreef...

moge elke vloek terug gestuurd worden

2:51 p.m.

 
Anonymous Anoniem schreef...

I need to to thank you for this wonderful read!
! I absolutely enjoyed every bit of it. I have you saved as a favorite to check out new things
you post…

Look at my web site :: cellulite treatment reviews

6:38 a.m.

 

Een reactie posten

<< Terug

Powered by Blogger