Welkom op de archiefpagina's van E-zine Nieuwe Maan!
Nieuwe Maan publiceert wekelijks een artikel over hekserij, alternatieve geneeswijzen en de maan.
Oude artikelen worden op onderwerp gesorteerd en op de archiefpagina's geplaatst.
Hier vind je alle artikelen over heksen en hekserij.

23.11.05

Het Labyrint.

Over de gehele wereld zijn in de verschillende culturen doolhoven en labyrinten gevonden. Ze werden gemaakt van klei, steen, mozaïek en heggen. De vroegst bekende ontwerpen zijn 3000 jaar oud.
Het labyrint werd al in oude tijden geassocieerd met de legende van Minotaur. Het betrof een monster met een uiterlijk van half mens, half stier. Hij verbleef in het hart van een labyrint op het Griekse eiland Kreta. Theseus was in staat om tot het hart van het labyrint door te dringen en de Minotaur te verslaan. Hij vond zijn weg terug door het koord te volgen dat hij achterliet terwijl hij het labyrint binnen drong.
De legende is altijd een onderwerp van discussie gebleven daar een je in een labyrint niet kan verdwalen. Er is in tegenstelling tot het doolhof slechts één weg in en uit en er zijn geen kruisingen of doodlopende paden.
Het zeven paden circuit van het labyrint op Kreta correspondeert met o.a. de 7 planeten de 7 chakra’s , de 7 kleuren, de 7 noten in een octaaf en de 7 dagen van de week.
De in en uitgaande spiraal corresponderen met de evolutie van het heelal en het leven, maar vooral de tocht naar de kern van het innerlijk, op zoek naar eenheid om daarna weer terug te keren.

De oorsprong en het doel van het labyrint blijft met mysterie omgeven, maar het is duidelijk een symbool van spiritualiteit. Ze werd voornamelijk gevonden op belangrijke religieuze plaatsen.
Het volgen van het pad van het labyrint symboliseerde voor de Hindi de stappen van Shiva Nataraja, god van de dans en transformatie.
Voor de Hopi indianen was zij een symbool van moeder aarde. Het lopen van het pad stond gelijk aan de spiraal van de natuur. Hierdoor verbonden zij zich opnieuw met haar, dankte en eerde haar.
In de middeleeuwen werden er nieuwe ontwerpen gelanceerd en versierden vele kerkvloeren. Deze labyrinten verschillen van de oudere in die zin dat het pad verdeeld is in vier hoeken. Hierin is het kruis te herkennen. Deze labyrinten werden door de monniken gebruikt als pelgrims tochten welke vaak op de knieën werden afgelegd in de hoop dichter bij het goddelijke te komen.

Het is aannemelijk dat de functie van het labyrint gezocht kan worden in meditatie en als zoektocht naar antwoorden. Met de hernieuwde interesse in spiritualiteit is het labyrint weer in gebruik genomen voor deze doelen.
Je kunt het labyrint lijfelijk ervaren door er een te bezoeken of er zelf een te creëren op een open plek. Als derde mogelijkheid kan je een op papier maken en het pad volgen met je vinger.
Het tekenen van een zeven paden labyrint is makkelijker dan je denkt:


Image hosted by Photobucket.comDe labyrint meditatie:

Elk pad heeft een nummer dat correspondeert met de chakra’s. Op het bewuste pad ga je met die chakra aan de slag om een oplossing te zoeken voor je vraag.
1: basis chakra
2: sacraal chakra
3: zonnevlecht
4: hartchakra
5: keelchakra
6: derde oog
7: kruinchakra
Aan de opening van het labyrint neem je de tijd om tot rust te komen en je vraag helder te krijgen.
Je gaat naar binnen en loopt op pad 3. Hier orden je voor je zelf wat je denkt over je probleem.
Op pad 2 aangekomen orden je de gevoelens die je hebt over het probleem.
Op pad 1 maak je een overzicht van het effect dat het probleem heeft op je gezondheid en je bezit.
Op pad 4 onderzoek je het effect dat het probleem heeft op je spiritualiteit.
Op pad 7 vraag je de gewenste god of godin om je bij te staan.
Tot op dit punt ben je bezig geweest met het analyseren van het probleem. Dit is een functie van de linkerkant van de hersenen. Nu is het zaak om de rechterkant van je hersenen te activeren en ruimte te geven aan je intuïtie en beelden.
Op pad 6 laat je het stil worden en let je op wat je innerlijke stem je als eerste zegt.
Op pad 5 zie je de eerste stap die je moet maken om aan je innerlijke stem te voldoen.
Op pad 8 is er even helemaal niets.
Op pad 5 aangekomen overzie je de eerste stap die je moet maken zonder daar over te oordelen.
Op pad 6 luister je weer naar wat je innerlijke stem heeft gezegd.
Op pad 7 dank je de god of godin voor zijn of haar aanwezigheid.
Op pad 4 schakel je weer over naar je analytische kant en onderzoekt het effect dat de oplossing heeft op je spiritualiteit.
Op pad 1 maak je overzichtelijk hoe het je gezondheid en bezit zal beïnvloeden.
Op pad 2 orden je de gevoelens die je daarbij hebt.
Op pad 3 denk je over de oplossing.
Met het verlaten van het labyrint heb je (mogelijk) een oplossing gevonden voor je probleem.


Image hosted by Photobucket.com

Powered by Blogger